Пуйка-някои трикове за готвене

Пуйката е идеалното основно ястие, когато очаквате много гости – предлага се в различни размери, готви се лесно и изглежда страхотно на масата. Обикно­вено пуйките в магазините са замразени; пресните са по-хубави, така че си струва да пообиколите и да намерите прясна. В големите градове това може да се окаже трудно, особено два-три дни преди Коледа, но пък ако имате роднини на село, които гледат такива пернати, обадете им се още от сега и си запазете една бройка.

Когато пуйката е замразена, соковете й се превръщат в кристали; при раз­топяването тези кристали разрушават протеиновите клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат – точно това представлява червеникавото нещо, което обикновено виждате в опаковката. Замразената пуйка никога не може да бъде толкова сочна, колкото прясната.

Ако все пак купите замразена пуйка, оставете я да се размрази в хладилника (предвидете по 2 часа на всеки 400 г тегло).
Мазането или поливането на пуйката със сокове по време на печенето й при­дава златиста и хрупкава кожа; тези сокове обаче не проникват под кожата, така че не се отразяват на влажността на самото месо.
Ако пуйката започне да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрийте я леко с алуминиево фолио.

Прясна или размразе­на пуйка се пече между 3 и 5 часа и половина в зависимост от това колко е голяма и дали е пълнена или непълнена, при 170°. Времето е приблизително и трябва да се използва само като най-общи насоки. Факторите, които могат да променят необходимото за пе­чене време са точността на фурната ви, температурата на пуйката в момента на слагане във фурната, а също и колко пъти отваряте вратата на фурната по време на печенето. Винаги използвайте термометър за месо, за да сте сигурни за температурата на печене.

Когато се опитвате да решите колко голяма пуйка да купите, имайте предвид, че пуйка от 7-8 килограма може да нахрани 14 и повече гърла, а десеткилогра­мова спокойно може да засити 20 души и дори повече. (Най-общото правило е 400 г пуйка на човек.) Освен това трябва да познавате измеренията на фурна­та си и да сте сигурни, че пуйката ще се побере.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *