Нови мерки за ограничаване и превенция на Нюкасълската болест

Нови мерки за ограничаване и превенция на Нюкасълската болест (псевдочума) по птиците са публикувани за обществено обсъждане. Целта на промяната е да се въведат  в националното законодателство европейските изисквания. С новите текстове трябва да се  гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

Според промените, епизоотологичното проучване ще  включва произхода на инфекцията, времето и пътя за проникване на вируса в птицевъдния обект, периода на скрито протичане на инфекцията,  движението на хора, птици, продукти от птици, състезателни гълъби, други видове животни, транспортни средства и други предмети и съоръжения, които могат да бъдат преносители на вируса.

С новите промени се променят и някои документи, подаващи се в референтната лаборатория на Европейския съюз (РЛЕС) за нюкясълска болест. Това са  образецът, който държавите членки следва да използват за целите на докладването пред Комисията относно епизоотичната обстановка във връзка с болестта и прилаганите мерки за контрол, както и критериите, които се  спазват при изготвянето на планове за действие в извънредни ситуации в случай на поява на огнища на болестта.

В  допълнение се взема предвид и обстоятелството, че настоящата РЛЕС се намира в Обединеното кралство. С оглед на излизането на Великобритания от ЕС, лабораторията трябва да бъде заменена с такава, намираща се на територията на някоя от другите 27 държави.членки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *