Катунски

 

Породата е създадена през края на 20 и началото на 21 век в Българското село Катуница от селекционера Александър Николов, като е използвал целенасочена селекция на местни по-едри кокошки по екстериор и месодайна продуктивност. Катунските кокошки са изключително масивни птици с много типично месодайна визия.

Цветови разновидности:

Тъмно червен Петелът е с червено-кафява шия, перата на която към края са с черен кант. Поясът и раменете са червено-кафяви, гърбът е по-тъмно червено кафяв. Гърдите, бедрата и корема са черни богато обсипани с червено-кафяви петна. Крилният триъгълник е червено-кафяв. Опашката е черна. Кокошката е с червено кафява глава и шия, която към корпуса просветлява към огнено червена, поради златисто-червеното окантване на шийните пера. Гърдите са със същият огнено-червен цвят, като всяко перо е неравномерно множествено кантирано. Раменете са по-тъмни, червено-кафеникави, поради по-ясно изразената поликантовост. Крилата са кафяви, обсипани с черни напречни шарки. Поясът и корема са пепеляво-кафеникави, а опашката черно-кафява. Краката и клюна са с жълт до тъмно жълт цвят. Сериозни недостатъци: прекалено светло оперение при петела; липса на крилен триъгълник; кафява опашка; изцяло червено-кафяви гърди; липса на частична или пълна кантираност на гърдите и раменете при кокошката. Изцяло черни крака при двата пола.

Златисто-сребрист Петелът е със сребристо-жълтеникава шия, перата са черни със сребрисо-златист кант. Поясът е сребристо-жълтеникав. Раменете са червено-кафяви със широк сребрист център, гърбът е по-тъмно червено кафяв. Гърдите, бедрата и корема са кафяво-черни. Крилният триъгълник е сребрист. Опашката е черна. Кокошката е със сребристо-черна глава и шия, която надолу към тялото е с ясно изразени сребристи кантове на черните шийни пера, осите на шийните пера са сребристи. В сребристото шийно оцветяване се наблюдава лек жълтеникав нюанс. Гърдите са сребристо-кафяво-черни, като всяко перо е неравномерно множествено кантирано с черни и кафеникави шарки при сребриста основа и ос. Раменете са по-тъмни, червено-сивкави. Крилата са сребристо-черни, сребриста основа, обсипана с черни напречни шарки. Поясът и корема са тъмни пепеляво-кафеникави, а опашката черно-кафява. Краката и клюна са с жълт до тъмно жълт цвят.

 

 

Тегло: Петли 5,5-6,5 кг, Кокошки 4,5-5,3 кг

Произход: България, село Катуница

Яйца: Ниска носливост

Тегло на яйцето: 55 гр.

Цвят на яйцето: Кремав

Употреба: Отглежда се предимно за месо

 

 

Други страници:  Брама кокошки   Брезе кокошки  Астралоп кокошки  

Маран кокошки  Джилинг кокошки   Катунски кокошки  Селска (микс)