Блог

Животновъди не пускат ветеринари да умъртвят добитъка им

Животновъди в ямболско блокираха пътя между град Болярово и селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа.

Те препречиха пътя на разклона за селата, за да не допускат ветеринарите да преминат и да умъртвят добитъка им. Причината за наложителната евтаназия е заради появилото се огнище на болестта чума по дребните преживни животни, съобщи бТВ.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви три нови огнища на чума по дребните преживни животни. Заразата е открита в село Крайново, село Странджа и село Шарково, община Болярово, област Ямбол.

Блокадата към трите села ще продължи, докато не бъдат приети исканията на животновъдите. Те настояват да бъдат взети втори проби от животните и да се спре заповедта за избиването на всички животни. Според протестиращите обезщетенията, които ще получат, няма да позволят възстановяването на стадата и така целият сектор в региона ще бъде унищожен, пише БНР.
„Призоваваме всички овцевъди и козевъди да внимават, когато изпращат животните си на паша. Да ограничат пашуването до възможно най-близко до животновъдния обект пасище и да не смесват животните си с други“, заявиха вчера пред Фермер.БГ от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).
БАБХ е наредила взимане на мерки, за да се предотврати разпространяването на заразата. Сред действията, които се предприемат, са проучване на движението на заразения добитък и храната му. Трикилометрова е предпазната зона около засегнатите обекти и 10-километрова зона за наблюдение. В населените места в тези две зони БАБХ нареди да се извършат актуализация за данните за дребните преживни животни, ежеседмични клинични прегледи, взимане на двойни кръвни проби.

Пуйка-някои трикове за готвене

Пуйката е идеалното основно ястие, когато очаквате много гости – предлага се в различни размери, готви се лесно и изглежда страхотно на масата. Обикно­вено пуйките в магазините са замразени; пресните са по-хубави, така че си струва да пообиколите и да намерите прясна. В големите градове това може да се окаже трудно, особено два-три дни преди Коледа, но пък ако имате роднини на село, които гледат такива пернати, обадете им се още от сега и си запазете една бройка.

Когато пуйката е замразена, соковете й се превръщат в кристали; при раз­топяването тези кристали разрушават протеиновите клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат – точно това представлява червеникавото нещо, което обикновено виждате в опаковката. Замразената пуйка никога не може да бъде толкова сочна, колкото прясната.

Ако все пак купите замразена пуйка, оставете я да се размрази в хладилника (предвидете по 2 часа на всеки 400 г тегло).
Мазането или поливането на пуйката със сокове по време на печенето й при­дава златиста и хрупкава кожа; тези сокове обаче не проникват под кожата, така че не се отразяват на влажността на самото месо.
Ако пуйката започне да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрийте я леко с алуминиево фолио.

Прясна или размразе­на пуйка се пече между 3 и 5 часа и половина в зависимост от това колко е голяма и дали е пълнена или непълнена, при 170°. Времето е приблизително и трябва да се използва само като най-общи насоки. Факторите, които могат да променят необходимото за пе­чене време са точността на фурната ви, температурата на пуйката в момента на слагане във фурната, а също и колко пъти отваряте вратата на фурната по време на печенето. Винаги използвайте термометър за месо, за да сте сигурни за температурата на печене.

Когато се опитвате да решите колко голяма пуйка да купите, имайте предвид, че пуйка от 7-8 килограма може да нахрани 14 и повече гърла, а десеткилогра­мова спокойно може да засити 20 души и дори повече. (Най-общото правило е 400 г пуйка на човек.) Освен това трябва да познавате измеренията на фурна­та си и да сте сигурни, че пуйката ще се побере.

Супа с патица

 

Необходими продукти:

 • патешки фенери или бутчета – 4 бр.
 • лук – 1 глава
 • целина – 1 кубче корен
 • моркови – 2 средни
 • чушка – 1 червена по желание
 • сол
 • черен пипер
 • яйца – 1 бр.
 • кисело мляко – 2 с.л.
 • лимонов сок – 1 ч.л.
 • олио – 2 – 3 с.л.
 • магданоз – за гарниране

Сложете патешките фенери или бутчета да се сварят в подсолена вода с цели зърна черен пипер, докато месото се отдели от кокалите. След това прецедете бульона и отделете патешкото от кокалите. Задушете в малко олио нарязаните ситно лук, целина и моркови, добавете чушките и долейте бульона. Варете 10 минути и прибавете патешкото с подправките. Доварете за още 10-15 минути и снемете от котлона. След 5 минути застройте супата с разбитите яйце, кисело мляко и лимонов сок. Поднесете супата от патица с накълцан пресен магданоз.

Приятен апетит

Избити са 1800 животни без министерска заповед

Животновъди от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) обявиха, че около 1800 животни в Ямболско и Бургаско са убити неправомерно заради инфекцията от чума по дребните преживни животни – без заповед от министъра на земеделието, храните и горите.

Компенсации заради чумата по овцете и козите – до 2 седмици

Умъртвяването на стотици овце и кози е станало само със заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. Заразата от чума по дребните преживни животни влезе за първи път в България и на територията на Европейския съюз през втората половина на юни, когато бяха открити две огнища – в село Воден, Ямболско, и в село Кости, община Царево, област Бургас.

По време на национална среща във Велико Търново представители на бранша заявиха, че настояват Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) да осигури компенсации на засегнатите фермери не само за преките щети от унищожаването на животните, но и за косвените загуби на всички стопани в раона от нереализираното мляко по време на шестмесечния период на карантината.

„Според Закона за ветеринарно-медицинската дейност при възникване на такова заболяване се създава специална комисия към Министерския съвет, която се оглавява от министър-председателя. Такава комисия няма“, подчерта Деян Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози (АРМПК).

По думите му, млякото в районите под карантина се излива в деретата, което спомага за разпространение на заразата, а умъртвените животни не са извозени за унищожаване в екарисаж, а са заровени в гората.Във връзка с тежките последици за стопаните в районите, близки до границата с Турция, народните представители Димитър Стоянов и Тодор Байчев внесоха в парламента въпрос към министър Румен Порожанов „относно констатациите на МЗХГ, довели до масово избиване от БАБХ на домашни животни в Странджа планина поради случай на чума и предприетите мерки за недопускане на други подобни случаи”.

АРМПК се позовава на извадки от Закона за ветеринарно-медицинската дейност:

Чл. 126. (1) (Изм. – ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) При поява на заразна болест изпълнителният директор на БАБХ издава заповед, с която определя мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта

(2) (Изм. – ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 41 от 2010 г., в сила от 01.06.2010 г., изм. – ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г., изм. – ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) При особено опасни заразни болести, включително болестите по чл. 47, ал. 1, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби, мерките по ал. 1 се въвеждат на част от територията или на цялата територия на страната по предложение на изпълнителния директор на БАБХ със заповед на министъра на земеделието, храните и горите, съгласувана с министъра на вътрешните работи.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) При възникване на болести, при които няма опасност от бързо и масово разпространение и причиняване на значителни икономически загуби, заповедта по ал. 1 се издава от директора на съответната ОДБХ.
(4) (Изм. – ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) Заповедите по ал. 1 и 2 се изпращат до директорите на ОДБХ и съответните областни управители.
(5) (Нова – ДВ, бр. 17 от 2018 г., в сила от 23.02.2018 г.) Мерките, наложени по ал. 1, се отменят със заповед на компетентния орган, когато необходимостта от прилагането им отпадне.
Чл. 127. (1) За организиране, координиране и финансово осигуряване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено опасни заразни болести, включително и болести по чл. 47, ал. 1, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби, към Министерския съвет се създава Централен епизоотичен съвет.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 41 от 2010 г., в сила от 01.06.2010 г., изм. – ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г., изм. – ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Съветът се ръководи от заместник министър-председател, заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите, а секретар – изпълнителният директор на БАБХ.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. – ДВ, бр. 41 от 2010 г., в сила от 01.06.2010 г., изм. – ДВ, бр. 7 от 2013 г., изм. – ДВ, бр. 14 от 2015 г., изм. – ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) В състава на съвета се включват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и Министерството на земеделието, храните и горите.
(4) Министър-председателят утвърждава правилник за работата на съвета.
Раздел VII.
Евтаназия на животни
Чл. 179. (1) Евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, с лицензиран ВМП.
(2) При евтаназия ветеринарният лекар вписва в амбулаторния дневник причините за извършването и и използвания ВМП.
(3) Евтаназия се допуска при:
1. неизлечимо болни животни с необратими патологични изменения, причиняващи им болки и страдания;
2. ограничаване и ликвидиране на заразна болест, която представлява опасност за здравето на хората или животните;
3. приключване на опитите с животни, когато са довели до необратими патологични изменения, причиняващи на животните болки и страдания;
4. животни, чието агресивно поведение представлява опасност за живота и здравето на хората или животните.
Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Чл. 180. (1) Подготовката и провеждането на евтаназия се организира по начин, който намалява до минимум стреса на животното.
(2) Евтаназията се провежда в отделно помещение, което не позволява на останалите животни да наблюдават извършването и.
(3) Евтаназията се извършва с продукти, които предизвикват пълна загуба на съзнание и чувствителност към болка, последвана от сигурна смърт.
(4) След извършването на евтаназия ветеринарният лекар констатира настъпването на смъртта.
Препратки от статии Препратки от практики Препратки от процедури Бележки
Чл. 181. Забранява се при евтаназия:
1. самостоятелното прилагане на ВМП, които парализират мускулите, без да предизвикват загуба на чувствителност към болка;
2. използването на ВМП, които не водят до загуба на чувствителност.

Нови мерки за ограничаване и превенция на Нюкасълската болест

Нови мерки за ограничаване и превенция на Нюкасълската болест (псевдочума) по птиците са публикувани за обществено обсъждане. Целта на промяната е да се въведат  в националното законодателство европейските изисквания. С новите текстове трябва да се  гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

Според промените, епизоотологичното проучване ще  включва произхода на инфекцията, времето и пътя за проникване на вируса в птицевъдния обект, периода на скрито протичане на инфекцията,  движението на хора, птици, продукти от птици, състезателни гълъби, други видове животни, транспортни средства и други предмети и съоръжения, които могат да бъдат преносители на вируса.

С новите промени се променят и някои документи, подаващи се в референтната лаборатория на Европейския съюз (РЛЕС) за нюкясълска болест. Това са  образецът, който държавите членки следва да използват за целите на докладването пред Комисията относно епизоотичната обстановка във връзка с болестта и прилаганите мерки за контрол, както и критериите, които се  спазват при изготвянето на планове за действие в извънредни ситуации в случай на поява на огнища на болестта.

В  допълнение се взема предвид и обстоятелството, че настоящата РЛЕС се намира в Обединеното кралство. С оглед на излизането на Великобритания от ЕС, лабораторията трябва да бъде заменена с такава, намираща се на територията на някоя от другите 27 държави.членки.